21.8 C
Ohrid
четврток, август 5, 2021
Почетна Македонија Општина Охрид: Заедно со Владата ќе ги решиме препораките на УНЕСКО

Општина Охрид: Заедно со Владата ќе ги решиме препораките на УНЕСКО

Translate (Eng):[gtranslate]

Немаме испратено официјално барање до Владата на Македонија во врска со изземање или отстапување на ингеренции во одредена сфера од работењето на локалната самоуправа. Очекуваме дека заеднички со Владата преку плански и стартешки пристап, постепено, чекор по чекор ќе ги решаваме сите препораки на УНЕСКО и дека ќе ги поправиме сите грешки од минатото, направени од претходните власти, соопшти општина Охрид.

 

Целта е на наредната сесија на Комитетот за светско наследство, конечно да биде отстранета опасноста за ставање на Охридскиот регион на листата на заштитени подрачја во опасност, соопшти општината.

РЕКЛАМА

Во процесот на исполнување на препораките на УНЕСКО, општина Охрид наведува дека веќе има постапено по Препораката број 9 за изработка на регистар за нелегални градби, по Препораката број 19 реализирана е акцијата за отстранување на палмите кои се неавтохтони и инвазивни видови, почнато е отстранувањето на рекламните билборди од централното градско подрачје. Исто така, се вели во соопштението на општина Охрид,  веќе се спроведени и активности по Препораката број 18 за регулација на сообраќајот во Стариот дел на градот.

„Беа организирани две јавни трибини со жителите на урбаната заедница Стар град со цел да се разменат мислења за режимот на сообраќај и начинот на негово регулирање. Веќе почна да функционира системот за електронско евидентирање на движењето на возилата во овој дел од градот, а за таа цел се издадени посебни картички за евиденција на моторни возила.

Во моментот општинските служби, вршат поединечна ревизија за секој предмет кој е дел од регистарот на дивоградби и поединечно ќе се носат одлуки за понатамошно постапување. Исто така во тек е постапката во врска со огласот за јавна набавка за ангажирање на градежна механизација за спроведување на административно управни акти за рушење на дивоизградени објекти.

Сите активности кои Општина Охрид ќе ги преземе во наредниот период во однос на исполнување на препораките на УНЕСКО, ќе се одвиваат во согласност со сите законски процедури, во постојана координација и комуникација со останатите надлежни државни институции, а јавноста ќе биде навремено и детално информирана“, се вели во соопштението на одделението за односи со јавноста на општина Охрид.

- Реклами -