15.4 C
Ohrid
петок, јуни 18, 2021
Почетна Македонија Димова- Фризерот од фризерницата нема врска со грантовите - Фирмата случајно е...

Димова- Фризерот од фризерницата нема врска со грантовите – Фирмата случајно е регистрирана на таа адреса

Translate (Eng):[gtranslate]

Директорката на националната агенција  Лидија Димова преку соопштение во јавноста ги демантира наводите кои беа објавени дека агенцијата финансирала фризерница со огромни суми и рече дека клеветите ќе ги докажува на суд.

„Националната агенција не финансираше фризерница иако и тоа е дозволено и се правело во минатото, туку го финансираше претријатието „Вредност на европско знаење“, чиј што скратен назив Е В.Е.З. Трејд и исто така постои во Централниот регистар. Седиштето на оваа фирма е токму на адресата која ја посочува, каде по некоја случајност во овој момент се обавува фризерска дејност, бидејќи лицето кое го користи тој локал ја обавуваа таа дејност. Но, фризерот кој ја обавува таа дејност ниту е Зоран Златковски, ниту тоа лице има каква било поврзаност со грантовите на Еразмус + програмата“, вели Димова.

Димова вели дека проектите од „Еразмус+“ се финансираат според строги процедури пропишани од Брисел, а не од директорката или партијата или министерството или од кое било друго лице или тело. „За да се одобри определен проект, одлучуваат неколку нивоа: програмските службеници прават техничка проверка, потоа следува евалуација од надворешни соработници (ако проектот е над 60.000 евра, или ако се работи за КА2 акција проектот го оценуваат двајца надворешни соработници).

РЕКЛАМА

 

Се прават ранг-листи според освоени бодови на проектите по акција и тие заедно со резимеата од проектите се разгледуваат од страна на Комисијата за евалуација во која членуваат претставници од пет институции. Годинава поради воведувањето на националните приоритети, и во обата повика, учествуваа и преставници од Министерството за образование и наука, како набљудувачи. И последното ниво на одлучување е директорката. Напоменувам дека ова дискрециско право никогаш не сум го искористила досега“.

 

Димова тврди дека проектите на „В.Е.З. Трејд“ добиени во 2020 година (во училишно образование, во стручно образование и во образованието за возрасни) се оценети од седуммина различни

- Реклами -