Народниот правобранител: Децата не сакаат во школо, не можат да издржат цел ден со маска, протоколите за настава тешко се реализираат

НАРОДЕН ПРАВОБРАНИТЕЛ: Децата не сакаат во школо, не можат да издржат цел ден со маска, протоколите за настава тешко се реализираат.

Едно е на хартија, друго е во практика, изјави заменик народниот правобранител Васка Бајрамовска-Мустафа за Утрински Брифинг.

Како главни поплаки што ги добиваат ги издвои долготрајното носење маски, одржувањето хигиена и неможноста да се контролираат децата да внимаваат на протоколите.

Учениците, како што додава, се деконцентрирани бидејќи часовите траат предолго за да можат за сето време да ги носат маските.

– Тоа предизвикува деконцентрација, а кај помалите ученици родителите имаат проблем да ги натераат да одат на училиште и да следат настава под вакви услови. Оттука, нашата препорака до МОН е да се скратат часовите, како и да им се дозволи на директорите самите да ги организираат часовите онака како што налагаат нивните можности, посочи Бајрамовска-Мистафа.
– Според наши сознанија, ретко каде во малите места се почитуваат протоколите, рече Бајрамовска-Мустафа, додавајќи дека МОН би требало сериозно да ги сфати препораките од Народниот правобранител бидејќи се произлезени од увид на терен и разговори со засегнатите страни.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here