3.6 C
Ohrid
четврток, декември 2, 2021
Почетна Австралија Македониците низ светот Жална вест- Денес почина македонскиот голем активист од Благоевград, Пиринска Македонија, ...

Жална вест- Денес почина македонскиот голем активист од Благоевград, Пиринска Македонија, Георги Христов познат под псевдонимот Јан Пирински

Translate (Eng):[gtranslate]

Жална вест!
Денес почина македонскиот голем активист од Благоевград, Пиринска Македонија, Георги Христов познат под псевдонимот Јан Пирински.

Роден е на 17 мај, 1931 година
Јаново, Светиврачко, Пиринска Македонија (денешна Бугарија).
Георги почина на 90 годишна возраст и целиот свој живот го посвети на човековите права на Македонците во Бугарија. Заради неговите македонски активности и неговата определба дека е македонец, Георги лежеше долги години во бугарските затвори.

Многу е важно да одбележиме дека Георги Христов беше долги години и уредник на весникот “Народна Волја” кој прво излезе во Сиднеј а потоа се печатеше во Благоевград!
Најверојатно со згаснување на животот на Георги Христов ќе згасни и весникот “Народна Волја”
Георги, вечна слава!

РЕКЛАМА