Апасиев: Денес поднесов пријава против Мерсиха Смаиловиќ и уште шестмина други !!!

Универзитетскиот професор и претседател на политичката партија Левица, Димитар Апасиев, речиси секојдневно е активен и е во центарот на вниманието.

 

Неговата активност особено се засили откако влезе како пратеник во Парламентот, а неговите објави на социјалните мрежи предизвикуваат бура од реакции.

Утрово, партијата Левица каде што Апасиев е лидер излезе со соопштение до јавноста во кое што се вели:

 

ПРЕТСЕДАТЕЛОТ НА ЛЕВИЦА – АПАСИЕВ ПОДНЕСЕ КРИВИЧНИ ПРИЈАВИ ПРОТИВ ОНИЕ КОИ МУ СЕ ЗАК АНУВАА НЕМУ И НА НЕГОВОТО СЕМЕЈСТВО………..

 

Денес, претседателот на Политичката партија Левица – проф. д-р Димитар Апасиев, заедно со неговиот адвокатски тим, во архивата на Основното јавно обвинителство Скопје ја поднесоа кривичната пријава против Мерсиха Смаиловиќ од Скопје и уште шестмина други лица кои му се зака нуваа нему и на членовите на неговото поблиско семејство.

 

Наводите од пријавата, претходно записнички се пријавени и до надлежните инспектори во МВР – СВР Скопје, Одделение за борба со компјутерски кр иминал.

Кри вичната пријава е поднесена поради постоење основи за сомневање за сторено тешко кр ивично дело: „Ширење на ра сисистички и ксенофобичен материјал по пат на комјутерски систем“ казниво по член 394-г, ст. 1 од Кривичниот законик на РМ, како и за сторено кри вично дело „Загрозување на сигурноста“ – казниво по чл. 144, ст. 4, а во врска со чл. 23 од КЗ (поттикнување).

 

Очекуваме ОЈО Скопје да постапи по пријавата со истата експедитивност како кога пријавен беше нашиот претседател Апасиев и да ги преземе сите процесни, предистражни и истражни дејствија – слично како во други експонирани случаи, кога како пријавители се јавуваа носители на јавни функции од власта, а нивните заканувачи беа експресно санкционирани (примерите со премиерот Зоран Заев, министерот Оливер Спасовски, гувернерката Анита Ангеловска-Бежоска и др.).

Партијата Левица будно ќе го следи текот на истрагата и благовремено ќе ја информира јавноста за постапувањето или непостапувањето на обвинителите од ОЈО по конкретниов предмет.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here