НОВА „ЈАВНА СОБА“ НА СОЦИЈАЛНИТЕ МРЕЖИ Голи фотографии и видеа на жени и девојки Ромки завршија на Фејсбук, мажите со повик: „Пратете слики од нечесните

Голи фотографии и видеа од девојки Ромки се споделуваа деновиве преку социјалните мрежи. Страницата за која предупредија Иницијативата на жени во Шуто Оризари и Националната мрежа против насилство врз жени и семејно насилство, е пријавена кај надлежните институции и за сега е недостапна. Ова е нов случај на „Јавна соба” и во групата која е направена беа споделувани експлицитни приватни фотографии и видеа на жени и девојки Ромки. Од Националната мрежа апелираат дека овој нов случај е уште една потврда дека итно е потребна измена на Кривичниот законик и дека треба да се воведе ново кривично дело „Сексуално вознемирување преку интернет”.

Во коментарите кои на Ромски се напишани на Фејсбук страницата мажите пишуваат дека треба да им се пратат слики, од, како што ги нарекуваат „нечесните” и да ги објават јавно на социјалните мрежи. Од Иницијативата на жени од Шуто Оризари велат дека се згрозени од она што се прави со приватни фотографии на Ромките и дека тие не смеат да бидат жртви на нова „Јавна соба”.

Страницата на која се појавувале овие експлицитни видеа и фотографии била отворена на 21 август, годинава. Девојките и жените се обезвреднуваат. На истата оваа страница на 6 октомври е упатен повик за собирање на фотографии и видеа од жени и девојки Ромки со цел нивно објавување и како што е наведено во објавата „јавно прикажување на „нечесните жени”.(„Koj mangena shaj dena slike privatno te ubacina e nepostena manusen”).

На самите објави има приватни фотографии и видеа од Ромки кои што живеат во Македонија, но и надвор од нашата држава, а на некои фотографии се видливи и нивните малолетни деца. Сите објави предизвикува лавина од вознемирувачки коментари и говор на омраза од поединци, како и повици за јавен линч со што се повредува достоинството на Ромките чии фотографии се објавени. Целиот текст во мкд.мк

 

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here