Пендаровски до ЕУ: Аман веќе.. дајте ни датум, децата ни се иселија!

Како што наближува самитот на ЕУ, на кој повторно е неизвесно дали Македонија конечно ќе добие датум за преговори, претседателот Пендаровски буквално почна да ја моли ЕУ да ни се смилува.

Во декември, Македонија ќе заокружи 17 години како земја-кандидат за членство во Европската унија. Претседателот на државата Стево Пендаровски смета дека „ако во јуни не направиме ништо треба, ние остануваме и понатаму заинтересирани за преговори и еден ден за членство во ЕУ, меѓутоа треба дел од своите политички капацитети да ги насочиме, не кон други организации туку кон внатрешни реформи“.

Не можеш никого да убедиш во јавноста, аман више Европска Унија до кога, оставевме више! Децава се иселија! Јас мислам дека после јуни, ако нема датум за преговори ние треба пополека да ја олабавиме таа работа. Да кажеме формално, да остануваме, меѓутоа да не се оптеретуваме“, молеше Пендаровски при неодамнешното интервју на Канал 5.

Пендаровски е познат по неговата изјава дадена при почетокот на мандатот дека, да не беше претседател, тој самиот ќе се исселеше од Македонија.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here