17.4 C
Ohrid
понеделник, септември 20, 2021
Почетна Македонија Во Македонија има само 183 амбулантни возила, а најстарото е во Кичево...

Во Македонија има само 183 амбулантни возила, а најстарото е во Кичево со 1.000.000 км

Translate (Eng):[gtranslate]

Половина од здравствените установи немааат амбулатни возила.

Според истражувањето на центарот за граѓански комуникациии земјава располага со 183 возила за итна помош. Најголем дел се во Скопје, околу 30 тина, во Охрид и Битола. Просечната старост им е 11 години.

Две кои се користат во Струга и Отешево, се произведени пред повеќе од 30 години, но сеуште со нив се превезуваат пациенти, а над еден милион килиометри пак има поминато возилото за итна помош на здравствениот дом во Кичево. Според пресметките 11 илјади граѓани се опслужуваат со едно амбулатно возило.

РЕКЛАМА

Вредност за едно возило за итната помош е 39 илјади евра.

Скопје 30 возила.

Охрид и во Битола има по 12.

Велес и Куманово 8.

Делчево, Кичево, Струга, Тетово и Прилеп по 7 вакви возила.

Од друга страна пак министертсвата и општините располагаат со над 2.600 службени коли, што значи дека на секое 15 патничко возили има едно амбулантно. 2000 службени возила се со набавна вредност од 33 милиони евра. Просечната цена за едно патничко возило се движи до 15 до речиси 17 илјаид евра.

- Реклами -