7.9 C
Ohrid
сабота, септември 25, 2021
Почетна Свет ДО СИТЕ ШОФЕРИ: Не го гасете автомобилот веднаш по брзото возење, се...

ДО СИТЕ ШОФЕРИ: Не го гасете автомобилот веднаш по брзото возење, се уништува турбината!

Translate (Eng):[gtranslate]

Наглото гасење на моторот по брзо возење, предизвикува топлотен шок за моторот и турбината!

Доколку сакате вашиот автомобил да трае и да биде без посериозни проблеми, од исклучителна важност е да се знае дека наглото гасење на моторот по брзото возење, предизвикува топлотен шок за моторот и турбината, бидејќи додека моторот работи турбината се лади со моторното масло, па со наглото гасење на моторот настануваат огромни температурни разлики во турбината кои предизвикуваат нејзино оштетување. Поточно турбината се загрева до 900 целзусови степени, а на оние автомобили кои имаат и “чип” се загреваат и до 950 степени, па при нагло застанување и исклучување на моторот, температурата на маслото, осовините и лежиштата на турбината остануваат со температура и до 500 целсузови степени, температури во кои маслото започнува да гори, се деформираат лежиштата и осовините, но и се затвараат каналите за ладење на турбината..

Screen-shot-2014-12-12-at-2.56.06-PM turbocharger-cross-section

РЕКЛАМА

Но проблемот е во тоа што турбината си има своја топла и ладна страна, односно место од каде што се снабдува со топлите издувни гасови и место каде што компресорот вшмукува ладен атмосферски воздух и го пушта во цилиндрите.. Односно се зголемува притисокот во челичното вратило кое ја пренесува енергијата од турбината на компресорот, со што од едната страна е вжештено, а од другата е делумно поизладено, па самото тоа предизвикува големи термички разлики и оптеретувања.

Па за да не дојде до искривување на осовините и лежиштата, најдобро е по брзо или долго возење најубаво е особено кај турбо дизел моторите пред планираното застанување со автомобилот да го намалите ритамот на агресивно и брзо возење и најбитното пред да го изгасите автомобилот оставете го во место да поработи барем една минута, со што турбината ќе има доволно време да се излади за да не дојде до преголем топлотен шок..

- Реклами -