18.3 C
Ohrid
недела, септември 26, 2021
Почетна Свет Разбојникот кој секој ден ѝ се молел на Богородица

Разбојникот кој секој ден ѝ се молел на Богородица

Translate (Eng):[gtranslate]

Еден човек по име Јован бил поразен од гревот и станал крадец. Уште повеќе, тој станал и предводник на една разбојничка дружина од сто крадци, но сепак длабокот ја почитувал Богородица. Секое утро и вечер го читал Канонот кон Пресвета Богородица.

Сакајќи да го спаси поради неговата голема почит кон Богородица, милостивиот Бог испратил еден свет монах да биде запленет од дружината на разбојникот. Штом паднал во нивните раце, монахот им рекол: „Ве преколнувам, однесете ме кај вашиот водач, имам да му кажам нешто за ваше добро.“ Тие го послушале и го однеле кај својот водич.

Монахот му рекол: „Викни ги сите твои луѓе да дојдат тука, за да ви кажам нешто.“ Разбојникот ги викнал, и тие дошле. Но, монахот рекол: „Нема ли уште некој?“ – Има, еден готвач – одговорил главниот крадец. – И него викни го.

РЕКЛАМА

Штом дошол готвачот, тој го криел неговото лице и не можел да го погледне монахот во очи. Тогаш монахот пристапил до него, и му рекол: „Во името на нашиот Господ Исус Христос ти заповедам да ми кажеш кој си, кој те испратил и што бараш тука!“ Готвачот му одговорил и рекол: „Јас сум лажго кој секогаш зборува лаги. Но, бидејќи ме обврза во името Христово, не можам, а да не зборувам вистина.

Јас сум ѓавол и бев испратен од мојот господар да работам за водачот на оваа дружина, и да чекам ден кога тој нема да го прочита Канонот кон Богородица – во истиот тој ден да го заробам во пеколот.

Веќе четиринаесет години пазам на него, и немаше ден, а да не ѝ се помоли на Богородица.“ Монахот одговорил: „Во името на Света Троица ти заповедам да исчезнеш и веќе да не ги искушуваш христијаните“. И во истиот момент ѓаволот исчезнал како чад.

Тогаш монахот ги поучил крадците. Некои од нив станале монаси, други се ожениле и правеле добри дела, спасувајќи се. Затоа и ве поучувам, вас, чеда, да го научите Молебниот канон кон Пресвета Богородица, и да се молите со него. Свети Козма Етолски

Извор: http://pravoslavie.mk.

- Реклами -