6 C
Ohrid
петок, април 16, 2021
Почетна Забава ПОВЕЌЕ НЕМА ДА БИДЕ КАКО ПРЕД КОРОНА: ЛУЃЕТО ЌЕ ГИ ПРОМЕНАТ ОВИЕ...

ПОВЕЌЕ НЕМА ДА БИДЕ КАКО ПРЕД КОРОНА: ЛУЃЕТО ЌЕ ГИ ПРОМЕНАТ ОВИЕ НАВИКИ ПО ЕПИДЕМИЈАТА!

Translate (Eng):[gtranslate]

Кога ќе се прогласи крај на епидемијата, многу луѓе ќе бидат повнимателни отколку пред короната.

Корона вирусот го погоди светот, а секој ден предизвикот да се избориме е поголем.

Дури и кога ќе заврши пандемијата, многу луѓе ќе бидат малку исплашени и ќе внимаваат на одредени работи.

РЕКЛАМА

Ракување со раката

Избегнувањето на ракување е една од највидливите промени во социјалните норми поради корона вирусот.

Во оваа нова ера на корона вирус, навиките за социјално повлекување, ќе имаат промена во начинот на кој сите се поздравуваме. Рацете, прегратки и бакнежи се начини на поздравување што треба да се напуштат во овој момент. Вака ќе биде и по крајот на вирусот.

На јавните места ќе има средства за дезинфекција!

По епидемијата, веројатно ќе има повеќе средства за дезинфекција на работното место и на јавните места.

На пример, средства за чистење може да се постават пред бирото или веднаш до просториите за интервјуа за да бидете сигурни дека рацете на кандидатот се чисти.

Подобро ќе одговориме на барањата на клиентите

Поради пандемијата, многу компании се принудени да избираат тимови за основно работење. Тие се соочуваат со комплетно нови предизвици и веќе учат нови работи со кои ќе им се олесни работата.

Прилагодување на оваа ситуација не е лесно. Затоа, тимовите ќе работат уште поефикасно во иднина. Пандемијата, исто така, покажа какви вештини се потребни во криза, па многумина ќе се одлучат само за вакви ситуации и тоа ќе им донесе придобивки.

Може да се промени односот спрема рестораните

Ручек во ресторанот, па дури и испорака, сега се доста различни од пред неколку недели. Гостите сега гледаат поинаку на рестораните.

Иако е нејасно како ќе се промени нашиот однос со рестораните кога ќе заврши сето ова, веројатно ќе дојде до промена. На пример, испораката може да биде продолжена и рестораните да имаат појасни информации за мерките за хигиена.

Фирмите полесно ќе им овозможат на вработените да работат од дома

Вообичаена е да се работи од дома за време на вонредна состојба, но дури и кога епидемијата ќе заврши, некои бизниси можат да им дозволат на своите вработени ваков вид работа.

Штом сопствениците увидат дека нивните вработени се продуктивни дома, ова ќе доведе до големи промени во деловните сфери низ целиот свет.

Ќе пронајдеме нов начин на притискање на копчињата

Дури и пред корона вирусот, повеќето луѓе беа свесни за количината на бактерии на секојдневните јавни места, како што се банкомати, кваки и копчиња во лифтовите. Затоа сега луѓето може да притискаат копчиња со лактот, па дури и со пенкало.

Крај за грицките

По вирусот ќе дојде крајот за грицкање кикирики, сончоглед, чипсови и слично. Ќе се внимава со вакви закуски и на шанковите во баровите.

Луѓето ќе го сфатат личниот простор посериозно

Социјалното растојание е неопходно во борбата против Ковид-19. Но, дури и по пандемија, многумина ќе бидат повнимателни кога странците ќе им пријдат, и ќе се обидат да задржат доволно растојание за да избегнат разни инфекции.

Ќе миеме раце многу често

Честото миење на рацете најмалку 20 секунди е најдобра заштита од корона. Покрај тоа, се препорачува употреба на средства за дезинфекција. Сепак, оваа навика може да остане по пандемијата бидејќи сите ќе бидат повнимателни и подобро ќе се чуваат од потенцијални инфекции.

Можеби ќе започнеме да ги избегнуваме гужвите

Многумина во нивните животи се справуваат со фактот дека мора да се качат на преполн автобус или лифт за да можат навреме да пристигнат до одредена локација. По короната секако ќе се размислува за овие гужви исто така.

Подобро ќе внимаваме на другите

Постојат луѓе кои мислат дека не можат да се разболат од корона затоа што не се изложени на ризик. Но, овие луѓе не ја разбираат поентата на самоизолација, односно не само да се заштитат себеси туку и другите, што е веројатно дури и поважно. После пандемијата, најверојатно ќе бидеме повеќе свесни за тоа како ние самите влијаеме на здравјето на другите луѓе.

Училиштата ќе треба да бидат подготвени за учење од „далеку“

Образовниот систем е силно погоден за време на пандемијата, што веројатно ќе предизвика некои промени во иднина.

Постои можност повеќе часови да бидат достапни преку интернет, така што повеќе училишта ќе ја стекнат потребната опрема за овој вид настава. Покрај тоа, ќе се изготват детални планови за тоа како повторно да се справиме со оваа состојба.

popara.mk

- Реклами -