0.9 C
Ohrid
среда, јануари 26, 2022
Почетна Заедница Австралиска архива од 1903год Султанот се заблагодари на бугарите за апсење...

Австралиска архива од 1903год Султанот се заблагодари на бугарите за апсење на македонскиот комитет

Translate (Eng):[gtranslate]

Султанот на Турција му се заблагодари на Принцот Фердинанд од Бугарија за неговите дејствија кон апсење на Македонскиот комитет.” (Објавено во австралиски весник на 24 Февруари 1903, околу пет месеци пред Илинденското востание)

Околу пет месеци пред илинденското востание Турскиот Султан официјално му се заблагодарил на Принцот Фердинанд од Бугарија за неговите  апсења на членови на Македонскиот комитет.

Ова го објавува австралиски весник а се наоѓа и денес во австралискиот архив

РЕКЛАМА

Ова е ште еден доказ дека Бугарија не само што не учествуваше во илинденското востание туку работеше за негов неуспех

Линкот до архивата

https://trove.nla.gov.au/newspaper/article/208462659?searchTerm=Macedonian+Committee&searchLimits