18.9 C
Ohrid
среда, септември 22, 2021
Почетна Историја Во Прилеп одбележана 118 годишнината од раѓањето на Методија Андонов – Ченто

Во Прилеп одбележана 118 годишнината од раѓањето на Методија Андонов – Ченто

Translate (Eng):[gtranslate]

Методија Андонов – Ченто е роден на 17 август 1902 година. Зачетоците на неговата политичка активност датираат уште пред почетокот на Втората светска војна.

За време на револуцијата во 1942 година, бил интерниран во логорот „Чучулигово“, во близина на Петрич, а по ослободување од интернација бил повикан од Главниот штаб на НОБ и ПОМ да се приклучи во Народно- ослободителната војна. По основањето на иницијативниот одбор за свикување на АСНОМ, на Првото Собрание на 2 Август 1944 година, тој бил избран за негов Претседател.

Методија Андонов – Ченто починал на 24 јули 1957 година.

РЕКЛАМА
- Реклами -