Опозицијата во Австралија ветува 25 милиони долари за изучување на јазици, меѓу кои и македонскиот.

За време на нејзината посета на Западна Австралија на чело со министерoт за образование Тања Плиберсек одржаа средба со македонскиот почесен конзул Зоран Цосески со кој разменија мислење за унапредување на билатералните односи како и улогата на македонската заедница во австралија и најави дека владата на антхонy албанесе ке инвестира $25 миллиони долари ,за изучување на странски јазици вклучуваќи го и македонскиот јазик во Австралија.
На средбата беше присутна и градоначалничката Трејси Робертс која истовремено е и кандидат за пратеник за изборната единица Пеарце.
Градоначалничката Робертс и Шадоу министерот ја повикаа македонската заедница да си го зачува својот јазик во рамките на мултикултурна Австралија- Истовременено на медиумите се појави и видео спот од истата средба.

ВИДЕО ТУКА

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here